Sådan kommer du hurtigt og nemt tilbage fra en skade

Det er aldrig sjovt at få en skade fra fysisk aktivitet. Det gør ondt og det holder dig at gøre ting i hverdagen, som du plejede at finde nemme. Det holder dig også væk fra den sport du dyrker, hvilket kan gøre hverdagen meget kedeligere. Heldigvis varer langt de fleste skader ikke evigt, og derfor kan du hurtigt være tilbage på benene. Vi har lavet en lille oversigt over, hvordan et typisk skadesforløb ser ud.

De første 1-2 døgn

Det er i denne fase, at de mest akutte smerter er. Du har ikke ligefrem brug for ultralydsgel for at finde ud af hvad der er galt. Du oplever smerte, når du bevæger dig og muligvis også når du sidder stille. Her det vigtigt at bevæge dig så lidt som muligt og aflaste det skadede led. Du kan prøve at dæmpe smerterne med is.

De næste 2-5 døgn

Fra nu af begynder smerterne at blive mindre og du burde ikke føle smerte, hvis du ikke bevæger dig. Du kan bevæge dig, men dine bevægelser pærer præg af, at du er skadet. Nu kan du begynde at lave forskellige lette øvelser, som ikke sætter for meget direkte anstrengelse på det skadede område.

Den tidlige rehabiliteringsfase

Du kan nu begynde at afprøve visse øvelser, men pas på med at belaste det skadede område direkte, da det stadig kan være meget ømt og følsomt på dette tidspunkt. Øvelser inkluderer styrketræning, men gå langsomt frem og hold igen med gentagelserne. Du kan godt løfte moderat tungt, men hold pauser imellem sættene, så du kan mærke om du overanstrenger dig.

Den sene rehabiliteringsfase:

Nu mærker du kun skaden ved hård belastning som ved tung, fysisk styrketræning og sprint. Herfra kan du langsomt fortsætte, indtil du ikke længere mærker noget til skaden og er tilbage i form igen.

.